Antroposofie
Wat is antroposofie en moet ik antroposofie kennen om iets aan te sessies te hebben?
Nee, je hoeft niets af te weten van antroposofie om in de sessies aan het werk te gaan. Zoals jij bent en de situatie waarin jij je bevindt zijn het vertrekpunt. Antroposofie biedt een aanvullende, ruimere blik van waaruit ik jou vragen kan stellen en verandering kan uitnodigen. Maar als je nieuwsgierig bent kan je alvast deze korte inleiding lezen.
Het woord ‘antroposofie’ is samengesteld uit de Griekse woorden ‘antropos’ mens en ‘sofia’ wijsheid. Rudolf Steiner is de grondlegger van de antroposofische beweging. Hij leefde van 1861 tot 1925 en was tijdens zijn leven een grote bron van inspiratie voor vele tijdgenoten. Hij had het vermogen om zich naast de reguliere wetenschappen ook te verdiepen in de geestelijke realiteit. Hij stelde dat in elk mens de mogelijkheid besloten ligt om door zelfkennis bewust te worden van je mens-zijn, in vrijheid en vanuit eigen verantwoordelijkheid. Hij hield zich niet alleen bezig met individuele bewustwording, maar verdiepte zich ook in opvoeding en onderwijs, gezondheidszorg, landbouw en nog meer gebieden. De huidige vrije scholen, de biologisch-dynamische landbouw, de antroposofische geneeskunde en hulpverlening zijn daaruit voortgekomen.
De antroposofie ziet de mens niet alleen met een fysiek lichaam, maar daaromheen ook een subtiel energetisch lichaam (etherlichaam, wat ook de planten hebben), een astraal lichaam (wat ook de dieren hebben) en een geesteskern (wat alleen de mensen hebben). Deze lichamen zijn met elkaar verweven en in hun werking op elkaar afgestemd. Als er verstoringen zijn in de onderlinge wisselwerking, kan dat resulteren in ziekte op fysiek of geestelijk gebied. Wie een (innerlijke) scholing volgt kan deze gebieden en hun werking ook leren waarnemen en begrijpen.
De antroposofie ziet de mens ook ingebed in het groter geheel van de ontwikkeling van de wereld en de kosmos. De levensweg van de mens doorloopt daarbij verschillende fases van 7 jaar waarin telkens andere ontwikkelingen en invloeden domineren. Ook hier kan door allerlei omstandigheden verstoring optreden. Belangrijk is dan hoe we daarmee om gaan. Soms kunnen we het evenwicht herstellen, soms ook niet. Maar ook in het laatste geval kunnen we er een kracht aan ontwikkelen die anders misschien was blijven sluimeren in het onbewuste.
Meer informatie kan je vinden op www.antroposofie.nl